EL BLOC DEL CENTENARI D'ENRIC VALOR

1 Abril, 2011

CAP A LA RECUPERACIÓ DEL NOM D’ENRIC VALOR A L’INSTITUT DE CASTALLA

Filed under: Sin categoría — José A. Moreno @ 21:40

Dimecres passat 30 de març el Consell Escolar d’Institut de Castalla, després de la proposta del Claustre de professors, va aprovar per majoria absoluta la presentació davant el Consell Escolar Municipal de la sol·licitud de restitució del nom d’Enric Valor per a l’institut Castalla.

Es convertiria així en un dels millors homenatges que la ciutat de Castalla, a través dels seus representants en l’àmbit de l’educació, podrien tributar a l’insigne autor castellut del com vam commemorar el Centenari del seu naixement. Quin millor ocasió que aquesta per a desfer un disbarat sense precedents, pel fons i per la forma, comesa fa anys!

El qual l’únic centre públic de Secundària de la localitat, on es llig, estudia i viu l’obra de Valor diàriament, puga dur el seu nom seria un acte de justícia i d’acceptació de la naturalitat de les coses. Per que Enric Valor és castellut! El castellut més universal.

SOBRE EL NOM DE L’IES ENRIC VALOR DE CASTALLA

Sobre la polèmica suscitada al voltant del nom de l’IES “Enric Valor” de Castalla convé fer els següents aclariments per a coneixement general:

1r) La Direcció del Centre després de la inauguració del nou edifici, en febrer de 1996, va plantejar la qüestió de la denominació específica de l’Institut, ja que aquest no tenia. Seguint la normativa vigent va convocar al Consell Escolar de Centre, el qual el dia 28 de març de 1996 va plantejar la denominació específica de “Enric Valor”, a proposta del Claustre. Però, en aquell Consell no es va dur a terme la votació perquè el representant de l’Ajuntament de Castalla, al·legant que no havien consultat a les parts que representaven, creien més convenient deixar temps suficient per fer les consultes pertinents als grups integrants del Consell. La presidenta del Consell Escolar, y directora de l’IES va acceptar la petició.

2n) La Presidenta del Consell Escolar de Centre convocà als membres per al dia 17 d’abril de 1996, per tractar la denominació específica de l’Institut. Es va procedir a la presentació de noms candidats i a la votació amb el resultat de:

 • Denominació “Enric Valor”: 13.
 • Denominació “Foia de Castalla”: 3
 • Denominació “Castalla”: 1
 • En blanc: 1

3r) Tenint en compte que la normativa vigent deia que la proposta triada i aprovada pel Consell Escolar de Centre s’havia d’enviar a Conselleria, l’Institut va procedir al seu enviament el dia 26 d’abril de 1996.

4t) El dia 18 d’agost de 1997 apareix publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana l’Ordre que atribueix a l’Institut la denominació específica ENRIC VALOR i entra en vigor al dia següent de la seua publicació.

5è) El dia 21 d’agost de 1997, dos dies després de la publicació, el dia “Las Provincias” publica un article contra l’aprovació del nom “Enric Valor” per l’Institut de Castalla i contra el mateix Enric Valor, obrint un processament públic a la legítima decisió de nomenar aquest Centre d’acord a la llei.

6è) El President del Consell Escolar Municipal, i Alcalde de la ciutat, el dia 27 d’agost (menys d’una setmana després de l’article) convoca un Consell Escolar Municipal extraordinari a celebrar el dia 15 de setembre amb un únic punt a l’ordre del dia: “Nueva Denominación del Instituto de la localidad de Castalla”. S’ha d’aclarir que en aqueixos moments el Consell Escolar Municipal no tenia competències per canviar el nom del Centre segons la llei en vigor.

Es va votar altra vegada el nom de l’Institut, sense que l’alcalde permetera fer al·legacions al respecte de l’únic punt de l’ordre del dia com que l’Institut ja tenia nom aprovat i publicat per la pròpia Conselleria. L’Alcalde va exigir començar la votació amb dues propostes presentades per ell: IES Enric Valor i IES Castalla.

Dos membres del Consell Escolar Municipal van abandonar la reunió i un altre es va abstenir ja que havia estat convocat per un sector al qual ja no pertanya,  ja que el Consell Escolar feia anys que no es convocava. El número de membres totals del Consell Escolar era de 12 i el resultat de la votació va ser:

 • IES “Castalla”: 4
 • IES “Enric Valor: 1
 • En blanc: 1

7è) A partir de l’acta d’aquesta sessió irregular (doncs no tenia competències) i poc transparent (molts no sabien per què les havien convocat), el Conseller de Cultura, Educació i Ciència (el mateix que l’any anterior havia aprovat el d’Enric Valor, el Sr. Francesc Camps) canvia el nom publicant el dia 31 de juliol de 1998 l’Ordre per la qual es modifica la denominació específica. Transcribim textualment per que quede clar que l’Institut de Castalla era ENRIC VALOR: “Es modifica la denominació específica de l’Institut d’Educació Secundaria Enric Valor de Castalla, codi 03013157. Dit centre es denominarà Institut d’Educació Secundària Castalla”.

Anuncis

2 comentaris »

 1. Es pot trobar en algun lloc l’article del diari “Las provincias” contra l’aprovació del nom d’Enric Valor per l’Institut de Castalla?

  Gràcies!

  Comentari per Assur — 29 Agost, 2011 @ 5:33 | Respon

  • En les hemeroteques podries trobar-lo, ja que la que ofereix on-line el periòdic només comença en 2006. De totes maneres, és possible en l’Institut guardem alguna còpia. Si tinc accés a ella te la proporcionaré.

   Comentari per José A. Moreno — 29 Agost, 2011 @ 18:41 | Respon


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: